De ni læsninger

Søndag d. 19. december 2021, Kl. 16:00 til kl. 17:00
Flintholm Kirke, Junggreensvej 14, 2000 Frederiksberg
Peter Friis

De ni læsninger er en smuk og stemningsfuld gudstjeneste, hvor der veksles mellem musik, fællessang og ni bibelske tekster. De ni læsninger i Flintholm Kirke ligger 4. søndag i advent — altså når afventstiden kulminerer, og vi står ved indgangen til det, vi alle venter på: julen.

Bibelteksterne har en kronologi: fra beretningen om syndefald og til forkyndelsen af udvælgelse og frelse - sådan som det udspilles i den bibelske historie.

Gudstjenesten veksler mellem musik, fællessangsang og læsninger. Teksterne får lov at stå alene – uden kommentarer – hvilket er både smukt og stærkt.

De ni læsninger er oprindelig en engelsk tradition, Festival of Nine Lessons and Carols, der går tilbage til julen 1880 og senere har spredt sig til kirker i hele verden. Særlig kendt er gudstjenesten i King's College Chapel i Cambridge, der siden 1918 er blevet afholdt hver juleaften med deltagelse af det berømte kor King's College Choir. Fra 1928 er den blevet radiotransmitteret til store dele af verden.

De ni læsninger kom til Danmark i slutningen af 1900-tallet og i dag er det mange steder blevet en tradition at holde de ni læsninger i ugerne op til jul. I England holdes de ni læsninger juleaften.